• Noordwijk - IJsselmeervogels woensdag 23 augustus 2017

20 aug 2017
  •

Na enkele jaren treffen Noordwijk en IJsselmeervogels elkaar weer eens. De Vogels mogen zich met recht de meest succesvolle amateurclub van Nederland noemen. Met 16 zaterdag- en 7 landskampioenschappen hebben de Spakenburgers een straatlengte voorsprong op andere clubs in diverse historische klassementen. Meest recente succes is het kampioenschap in de 3e Divisie in het vorige seizoen. Promotie naar de 2e Divisie was het gevolg.
    Ook het feit dat de club in het KNVB bekertoernooi regelmatig successen behaalde, draagt bij aan de titel meest succesvolle amateurclub van Nederland. Veel (oudere) voetbalsupporters zullen zich nog herinneren dat de Vogels in het seizoen 1974-1975 de halve finale bereikten, na winst op AZ in de kwartfinale.

Dat ook topamateurclubs wel eens mindere jaren kunnen hebben, bewees IJsselmeervogels ook. In de jaren voor het vorige seizoen ging het niet altijd naar wens. Dieptepunt was wellicht het seizoen 2015-2016, waarin het in de Topklasse uiterst moeizaam ging. Promotie naar de nieuw te vormen 2e Divisie was onhaalbaar. Tot het laatst van de competitie moest er zelfs gestreden worden om niet te degraderen. Mindere prestaties in Spakenburg gaan vaak gepaard met onrust binnen de club en met het wisselen van trainer.
    Vorig seizoen moest er gepromoveerd worden uit de 3e Divisie, omdat de Vogels het aan hun stand verplicht zijn op het hoogste niveau te spelen. Toen dat halverwege het seizoen nog niet zo zeker leek te worden, werd speler Berry Powel ‘overgenomen’ van Kozakken Boys. Met een aardige productie aan doelpunten droeg hij een belangrijk steentje bij aan het behaalde kampioenschap. Duidelijk is dat de mogelijkheden in Noordwijk niet te vergelijken zijn met die in Spakenburg. Voetballen op een zo hoog mogelijk niveau is de doelstelling, maar wel met het besef dat er grenzen zijn aan wat (financieel) mogelijk is.
    De laatste keer dat Noordwijk en IJsselmeervogels elkaar in competitieverband troffen was in het seizoen 2013-2014, het jaar dat Noordwijk degradeerde uit de Topklasse. Het werd toen twee maal een gelijkspel, 0-0 in Noordwijk en 1-1 in Spakenburg. In de voorbereiding op het seizoen 2014-2015 werd in Noordwijk tegen elkaar geoefend (2-1 voor Noordwijk).

Nu dus weer eens een treffen tussen beide teams, en wel in de 2e kwalificatieronde van de KNVB beker. In de 1e ronde waren beide teams vrijgeloot, de winnaar van vanavond plaatst zich voor de 1e ronde van het hoofdtoernooi. Het is interessant om te zien hoe de verhoudingen liggen, zeker zo aan het begin van het seizoen. Hoe komen beide teams uit de voorbereiding? Zijn ze klaar voor de start van het nieuwe seizoen? De Noordwijk supporters zullen vooral ook benieuwd zijn met welk elftal Noordwijk op het veld verschijnt. Welke spelers krijgen een basisplaats van trainer Kees Zethof, die zijn 1e officiële wedstrijd op de bank zit als trainer van Noordwijk.
    Al met al veel interessante vragen. De voetballiefhebber zal blij zijn dat de start van het seizoen daar is. Hopelijk brengt dat seizoen voor beide clubs veel mooie dingen. Wij wensen u veel plezier.

Leo Kruithof