• Spakenburg – Noordwijk zaterdag 5 oktober 2019 (15.00 uur)

3 okt 2019
  • Zaterdag neemt Noordwijk het op tegen De Blauwen uit Spakenburg. In het seizoen 2013-2014 speelden Noordwijk en Spakenburg voor het laatst in competitieverband tegen elkaar. In 2016 troffen beide clubs elkaar nog op trainingskamp in Spanje.

De start van de competitie is voor Spakenburg niet wat men er van verwacht had. Met slechts drie punten en nog zonder overwinning staat de ploeg voorlaatste. Het ligt voor de hand dat ze er zaterdag alles aan zullen doen om tegen promovendus Noordwijk het tij te keren. Zeker met volgende week de derby tegen de Vogels op het programma moet er wat vertrouwen getankt worden. Om dat voor elkaar te krijgen werd er deze week nog geoefend tegen 2eKlasser  WSV uit Apeldoorn. Het leverde een 8-0 overwinning op.

Voor Noordwijk is de situatie anders. Na een mooie start werd Noordwijk vorige week tegen zowel Rijnsburgse Boys als Kozakken Boys weer met beide benen op de grond geplaatst. Vooral de nederlaag tegen de Werkendammers was een duidelijke, niet alleen wat cijfers betreft, maar ook gezien het spel. Op diverse fronten werd Noordwijk afgetroefd. Het is zaak om tegen Spakenburg te laten zien dat het ook anders kan.

Spakenburg speelde altijd op het hoogste niveau, op het seizoen 2017-2018 na. Na de degradatie uit de Tweede Divisie het seizoen ervoor werd het foutje in één jaar weer hersteld door kampioen te worden in de Derde Divisie. Noordwijk en Spakenburg troffen elkaar in het recente verleden in de drie seizoenen dat Noordwijk Topklasse speelde. In 2011-2012 won Noordwijk in Spakenburg met 3-2, thuis werd het 1-1. In 2012-2013 deed Noordwijk het nog beter: in Spakenburg 3-1 winst, in Noordwijk 4-2 winst. Het jaar dat Noordwijk degradeerde uit de Topklasse (2013-2014) slaagde Noordwijk er niet in om het Spakenburg lastig te maken: 5-1 verlies in Spakenburg, 0-2 in Noordwijk.

Bij bovengenoemde wedstrijden is de naam van Kees (Pier) Tol een belangrijke. In de twee winstpartijen voor Noordwijk in 2012-2013 scoorde hij maar liefst 5 doelpunten in dienst van Noordwijk. Hij verdiende er een transfer mee naar Spakenburg, om daarna in Spakenburgse dienst 3 goals te maken in de 5-1 verliespartij. Tot en met het seizoen 2017-2018 zou Tol bij Spakenburg spelen en elk jaar flink scoren, uitgezonderd het jaar van degradatie, toen hij niet verder kwam als 4 goals. Na een rampjaar bij Spijkenisse, speelt Tol nu bij regiogenoot Alphense Boys.

Resultaten uit het verleden tellen niet, Noordwijk zal flink aan de bak moeten om te voorkomen dat de woorden van trainer John de Wolf bewaarheid worden. In een interview hoorden we hem zeggen:
    ‘dan moet het zaterdag tegen Noordwijk maar gebeuren’.
    Hopelijk weet Noordwijk dat te voorkomen.

Leo Kruithof