• Leo Alkemade Veilingspreker 12 mei 2023

  De eerste Veiling op je club bij vv Noordwijk wordt geopend door niemand minder dan Leo Alkemade. Voor het eerst komt hij als veilinggastspreker naar de Duin- en Bollenstreek. Pas was hij wel nog quizmaster bij de Quick Boys Voetbalquiz, tot grote hilariteit van de deelnemers. We spraken de fanatieke Willem II supporter over wat je op de veiling kunt verwachten en over zijn nieuwe plaat.

  Bij je vader in het wiel

  Leo Alkemade is een multi-talent. Na 5 seizoenen met Alkemade & Bloemen in de theaters te hebben gespeeld, besloot Leo zich toe te leggen op film en televisie. De afgelopen jaren heeft Leo zich daarnaast bekwaamd in het schrijven van muziek. Hij schreef werken voor o.a. Guus Meeuwis, Trijntje Oosterhuis, Kinderen voor Kinderen en leverde zijn bijdrage aan de titelsong ‘Dagen van Goud’ van Frank Lammers’ lockdown-film ‘De Groeten van Gerrie’. Het nummer is dit jaar ook veel te horen in de reclame van Prijsvrij Vakanties, waar Leo het gezicht van is. Eerder werd hij door Jumbo al gecontracteerd als voice-over in de reclames van de supermarktketen. Eind 2020 volgde Leo zijn vriend Guus Meeuwis op als teamcaptain in het SBS6-programma Ik hou van Holland. “Dat waren grote schoenen om te vullen”, aldus Leo. “Guus heeft het bijna tien jaar superleuk gedaan.” Hem nadoen deed hij echter niet de afgelopen 2 jaar. Tenminste, niet in de spelshow. Bij Sluipschutters werd Guus wel regelmatig ‘geïmiteerd’ door Leo, die voor het sketches programma het hoofd van Guus op zijn gezicht liet ‘tatoeëren’.

  De meeste mensen kennen Leo toch vooral als cabaretier. “Maar ik heb al vijftien jaar geen cabaretprogramma meer gemaakt. Toch ben je dan cabaretier. Daarna ben ik gaan acteren, dus ik ben acteur. En dan zeggen ze: bij Ik hou van Holland ben je ook niet echt acteur, daar ben je een team captain of een personality. Dus, oké, dan ben ik een personality. En nu ben ik zanger. Ik ben zanger van beroep. Dat staat nu bovenaan: Leo Alkemade - Zanger.”

  De verleiding om zelf de zangmicrofoon ter hand te nemen bleek dus te groot voor Alkemade. Zijn voorliefde voor het wielrennen, de koers, het afzien en het snot voor de ogen rijden, beschrijft en bezingt hij als ervaringsdeskundige in zijn eerste eigen plaat. Ik had mijn plaatrelease en daar zaten volwassen kerels met tranen in hun ogen, omdat ze vroeger met hun vader hebben gefietst en ik daar op het podium ‘Kom maar bij je vader in het wiel’ stond te zingen.”

  Leuke items
  Leo opende al vele veilingen, zingend en grappend. Pas nog bij DSS in Haarlem, samen met een kind-ambassadeur van Spieren voor Spieren. Bij Noordwijk zal hij opnieuw openen samen met een kind-ambassadeur, want het is een belangrijk doel waar we mede voor veilen! De veiling zelf staat natuurlijk onder leiding van de ‘echte’ veilingmeester: Lisser Ad van Zelst. Maar Leo zal zelf ook wat items veilen waaronder zijn gesigneerde debuutalbum ‘In Het Wiel’. “De avond bij vv Noordwijk wordt een van goud’, en met dit nummer gaan we de avond dan ook openen!” Wie zijn TV of radio regelmatig aan heeft staan, kan het refrein inmiddels vast meezingen.

 • Voorbeelden Veilingkavels

 • In de media