• Vv Noordwijk stelt Interne Scouting Team voor

9 sep 2020
  • Vanaf de start van het seizoen 2020 - 2021 zal er op het sportpark Duinwetering een intern scoutingsteam actief zijn. Nu vraag je je af: “Een scoutingsteam? We zijn toch geen padvindersvereniging!” Dat klopt helemaal, maar met de interne scouting hopen we het juiste pad te vinden richting een goede indeling van de spelers.

Wat doen wij?

De Interne Scouting is er vooral op gericht om de technische staf van de vv Noordwijk jeugd (Hoofd Jeugdopleiding, trainers, teamleiders, leeftijdscoördinatoren) te ondersteunen bij het vroegtijdig herkennen van jeugdtalenten en het in kaart brengen van de jeugdspelers.
    De Interne Scouting gaat de eigen teams bekijken tijdens wedstrijden op het eigen veld. De scout zal met de teamleider vooraf de eventuele opstelling en bijzonderheden doornemen.
    Tijdens de wedstrijd wordt eerst een soort snelle scan gemaakt van het hele team, zodat de spelerskwaliteiten in beeld gebracht worden. Zijn er spelers in het team, die duidelijk met kop en schouders boven het gemiddelde uit steken, dan worden die wat uitgebreider gevolgd.
    Zo krijgt de technische staf van de afdeling jeugd een beter beeld van alle jeugdspelers en kan hiermee voor het daaropvolgende seizoen een betere teamindeling gemaakt worden.
    Ook kunnen de talentvollere spelers mogelijk al tijdens het seizoen meer tegenstand op hun niveau krijgen, door ze mee te laten trainen bij een hogere trainingsgroep of misschien zelfs al eerder door te schuiven naar een hoger team en/of leeftijdscategorie.

Wat doen we nog meer?

De Interne Scouting rapporteert aan de Hoofd Jeugdopleiding en heeft daarnaast nauw contact met de trainersstaf. We geven de Hoofdjeugdopleiding en de technische staf ondersteuning op het gebied van spelersinventarisatie.
    Als een talentvolle speler van de vv Noordwijk voor de eerste keer wordt uitgenodigd voor een stage door de KNVB of een BVO (Betaald Voetbal Organisatie, zoals Ajax, Feijenoord, Sparta en ADO Den Haag), dan zal het Interne Scoutingsteam contact opnemen met zowel de speler als de ouders/verzorgers, om uitleg te geven hoe zo’n stage in zijn werk gaat. De speler komt dan goed voorbereid op de stage en zal, hopelijk, minder gespannen zijn. Indien mogelijk zal een lid van het scoutingsteam ook bij het stagemoment aanwezig zijn.

Wie zijn wij?

Bij de start zal het interne scoutingsteam bestaan uit:

Jots van der Gen – De vader van Noordwijk selectiespeler Mike van der Gen. Loopt ook al jaren mee in het voetbalwereldje en bekleedt binnen de club al een aantal jaren de rol van leeftijdscoördinator en is al een paar jaar talentscout bij de KNVB ten bate voor het Jeugdplan Nederland. Ook Jots heeft dus een goed oog voor talent.

Erik Knuijt – Wie kent hem nu niet bij de vv Noordwijk. Al ongeveer 50 jaar actief binnen de jeugdopleiding van de vv Noordwijk, en daarbij al een beetje horend tot het meubilair van de club. Vele jaren hét gezicht van Noordwijk D1 en veel talentvolle Noordwijk spelers hebben van hem training gehad. Erik heeft al enige jaren geleden interne scouting gedaan en heeft dus genoeg ervaring in zijn bagage om talenten te signaleren.

Jaap van der Wiel – Na 26 jaar actief geweest te zijn bij de vv Noordwijk als jeugdleider, jeugdtrainer en interne scout, lonkte het grote ADO Den Haag voor de rol van scout binnen de jeugdopleiding. Na 1 jaar de regio Den Haag – Leidschendam – Wassenaar gedaan te hebben, kwam er een plaats vrij in de regio Bollenstreek. Een aantal talenten van clubs uit deze regio, waaronder ook vv Noordwijk, zijn door het gescout van Jaap bij de ADO jeugd ingestroomd. Jaap is benaderd door de jeugdcommissie om de interne scouting vorm te geven samen met Erik en Jots. Jaap zal de rol van Hoofd Interne Scouting op zich nemen.